9 Ocak 2009 Cuma

Cannizaro Tepkimesi

Bu tepkime için asidik hidrojeni olmayan bir aldehit kullanılır. Aldehitin bazla tepkimesi sonucu aldehitin yarısı alkole diğer yarısı ise karboksilli asite dönüşür. Aşağıda bu tepkimeye bir örnek var:



Cannizaro Tepkimesinin Mekanizmasi
Asagidaki mekanizmaya göre, ilk olarak hidroksi iyonu aldehitte asidik proton olmamasindan dolayi saldiracak baska yer bulamayinca kendini karbonil karbonuna saldirirken bulur.(Buradan Cannizaro Tepkimesine giren aldehitlerin α-hidrojeni bile olsa neden asidik protona sahip olmamalari gerektigi anlasilir.) Bu saldiridan aldehit, hidrojenini hidrür halinde kaybederek karboksilik asite yükseltgenmis bir sekilde cikar. Olusan hidrür ise baska bir aldehit molekülünü bulup, karbonil karbonuna saldirarak aldehiti alkole indirger. Bu esnada tek baga acilan karbonil oksijeni ortamdaki su molekülünden hidrojen kopartarak hidroksi olusturu. Bu nedenle net tepkimede hidroksi gözükmez.

Kendi icinde hep indirgenme hem yükseltgenme tepkimesi olmasi nedeniyle ilginc bir organik tepkimedir.

Organik Kimya




Organik kimya kimya içinde yer alan ; primer olarak karbon ve hidrojen içeren, azot, oksijen, halojenler, fosfor, silikon ve sülfür de yapısında bulundurabilen kimyasal bileşiklerin yapısı, özellikleri, hazırlanması (sentezle veya başka şekilde) ile ilgili bilimsel çalışmaları içeren bir özel bilim dalıdır.

Organik kimya her zaman yaşamla birlikte anılmıştır. Bu bir tarihi yanlış algılanma olup gerçeği yansıtmaz. Yaşam sadece organik kimyaya bağlı olmayıp inorganik kimyayla da önemli derecede bir bağı vardır. Örneğin, birçok enzimin yapısında demir ve bakır gibi metaller bulunur. Deniz kabuğu, diş ve kemiklerin yapısında hem organik hem de inorganik maddeler bulunur.İnorganik kimya, elementsel karbonun dışında, sadece karbon-karbon bağları içermeyen basit karbon bileşikleriyle ilgilenir(oksitler, asitler, tuzlar, karbitler). Ancak bu durum metan ve türevleri gibi tek karbonlu organik bileşiklerin varolmadığı anlamına gelmez.Biyokimya ise protein gibi büyük biyokimyasalların yapısını inceler.
Kendilerine has özellikleri nedeniyle multi-karbon bileşikler organik bileşiklerin en geniş grubunu oluşturur. Bir çok ürünün en önemli bileşenleridirler (boyalar, plastikler, gıda, patlayıcılar, ilaçlar, petrokimyasallar vb.) ve tabiki tüm yaşam süreçlerini (birkaç istisnanın dışında) yine organik bileşikler oluşturur.
Organik moleküllerin farklı şekiller ve kimyasal tepkisellikleri, görevlerin şaşırtan bir değişikliğini sağlar, onların gibi canlı sistemlerin biochemical tepkilerinde enzim katalizörlerinden. Bu organik kimyasalların autopropagating doğası, yaşamın, etrafta ne bütün olduğudur. Karbonun özel mallarından dolayı, diğer yıldız sistemlerinde yaşamın, periyodik tabloda karbonun sadece aşağısında yalan söyleyen, silisyum yerine koymanın olanağının hakkında spekülasyonlara rağmen, karbon-temelli olacak olduğu muhtemeldir. Organik kimyada yönler, chiral sentezi, yeşil kimya, mikrodalga kimyası, fullerenes ve mikrodalga spektroskopisini kapsar.

Spektroskopi


Spektroskopi, maddenin özelliklerini, soğrulan ve salınan parçacıklar, ışık, veya ses aracılığı ile incelenmesidir.Spektroskopi ayrıca ışık ile maddenin etkileşiminin incelenmesi olarak da tanımlanabilir. Spektroskopi, analitik kimyada ve moleküler biyolojide maddelerin ışık aracılığı ile tanımlanmaları amacıyla kullanılmaktadır. Tarihsel olarak sadece görünür ışık kullanılırken, günümüzde yeni yöntemler de kullanılmaktadır.

Spektroskopik analiz yöntemlerinde örnek üzerine bir uyarıcı tanecik gönderilir ve örneğin bu uyarıcı taneciğe (elektron, nötron, proton, atom, molekül, gibi) karşı davranışı ölçülür. Bunlar dışında, elektromanyetik olan ve olmayan ışınım da kullanılmaktadır (mikrodalgalar, radyo dalgaları, X ışınları, vs. gibi). Spektroskopik yöntemlerde maddenin elektromanyetik radyasyonu yayması, absorblaması, saçması, saptırması, genel olarak maddenin elektromanyetik radyasyonla etkileşimi ve bu etkileşimin sonuçları analitik amaçlara dönük olarak incelenir. Spektroskopi, gökbilim ve uzaktan algılamada da ayrıca yoğun olarak uygulanan yöntemlerdendir.

Spektroskopi Çeşitleri:
Optik spektroskopi
Kızılötesi (infrared) Spektroskopi
Morötesi (görünür, ultraviole) Işık Spektroskopisi
Raman Spektroskopisi
Elektron Spin Rezonans (veya Elektron Paramanyetik Rezonans) Spektroskopisi
Nükleer Manyetik Rezonans Spektroskopisi (NMR Spektroskopisi)
Mössbauer spektroskopi